ДУХОВНИТЕ КРИЗИ КАТО ВЪЗМОЖНОСТИ

Кога настъпват житейските кризи?

В японския език йероглифът за криза означава също и възможност. Кризите в действителност са една възможност за качване на ново ниво и за развиване на нужни качества и освобождаване на ненужните.

Всички религии говорят за критичните изпитания, които великите духовни учители е трябвало да преминат по пътя към духовно просветление. Сидхарта Гаутама Буда е трябвало да се пребори с предизикателствата на дълга, силното желание – обсебеността, самодоволството, съжалението и страха. Иисус от своя страна е трябвало да преодолее глада, гордостта и властолюбието.

Просветлението не е нищо друго, освен начин да достигнем до центъра на лотоса – да постигнем примирие между разума и емоциите чрез намиране на любов и смирение в сърцето си. И така, докато търси своето просветление, Буда, облегнат на дървото бодхи, решава да медитира. На края на неговия престой в пустинята пристига Мара - Изкусителят, който му напомня за всичко, към което има дълг и което е оставил, преди да тръгне да търси просветление. Но Буда не помръдва.

Защо изневеряваме на вътрешния си Аз?

Така и ние, хората, когато искаме да бъдем верни на усещанията си, винаги ще се намери някой, който ще ни припомни какво трябва да се прави, за да сме автентични. Понякога не е нужно това да бъде външен човек, а всички наши вътрешни правила, които психологията нарича интроекти, ни заповядват кое е правилно и кое не е. За да бъдем одобрени, ние не чуваме онова, което искаме, а следваме тези интернализирани повели.

След като не може да го предизвика, вменявайки му вина, Мара му изпраща три красиви жени да го изкусят. Те се казвали Съжаление, Обсебеност, Самодоволство.

Когато сме изкусени от съжалението, ние сме в плен на анализи на миналото – можеше ли по друг начин да направим това или онова, или защо се случи това или онова. Така, отвръщайки поглед от настоящето, ние стоим в жертвена позиция, бягайки от онова, което животът ни поднася в настоящето.

Следващото изкушение се нарича Самодоволство и често ни пленява точно в настоящето. То се появява, когато се опияняваме от собствените си успехи или умения: „О, колко добре шофирам!”, „О, колко съм умен!” и т.н. Точно когато сме в еуфория от самоопиянението ни, идва нещо и ни перва през носа или ни събаря на земята, за да се приземим. В момента, в който натиснем газта, мислейки се за велики, ние удряме колата или някой друг удря нашата. Колата може да бъде реалната кола или колата на живота, в която се возим в даден момент, преследвайки някаква цел.

Неудовлетворението на Егото – спънка към щастието и вътрешния мир

Когато сме обсебени от силно желание, ние се чувстваме нещастни от нещата, такива каквито са. Няма хора, които да не са били обсебени от мисли като: „Само ако намеря работа, тогава ще съм щастлив”, „Само ако имах приятелка, съпруг, дете, кола, пари....”. Но се оказва, че когато сме обсебени, ние се местим от вътрешния си център и лесно може да влезем във водовъртежа на недоволството и сравнението. Обсебеността се подхранва от ниската себеоценка, която търси външни патерици, за да ходи на собствените си крака.

В историята за Буда, в последната част, Мара му праща многоглаво чудовище. И всяка негова глава е метафора на един от многото човешките страхове – от отхвърляне, от изоставяне, от предателство, от самота, от наказание, от провал и т.н.

В мита за Иисус също са представяни подобни изкушения – след 40 дена, прекарани в пост в пустинята, идва Сатаната и подлага на тест глада, гордостта и желанието за власт у Иисус: „Ако ти си син Божий, превърни тези камъни в хляб и яж!”, „Ако ти си син Божий, скочи от този храм и Бог ще ти прати ангели да те спасят!”, „Ако ти ми се поклониш, ще ти дам всичките земни богатства!”.

Тези изкушения са провокации към Егото на всеки един от нас. Често, когато влизаме в спор, можем да бъдем предизвикани по подобен начин, за да се докажем. „О, колко си страхлив!”, „Не знаех, че си толкова глупав, беден, неможещ.” Ако се закачим и започнем с думи или дела да доказваме противното, ние вече сме пленници на чуждата воля и сме в чуждата власт.

Кога изпадаме в житейска криза и какъв е изходът от нея?

Кризите, в които всеки едни от нас влиза, са резултат от от това, че дълго време сме се отклоявали от вътрешния си център и от нуждите на душата си. Робували сме на „трябва”, обслужвали сме страховете си, отдалечавайки се от живота тук и сега, доказвали сме се на другите, сравнявали сме се, състезавали сме се, предавали сме се, като не сме се питали какви са нуждите на душите ни.

На един или друг етап от живота си сме срещали своя Мара или Сатана, които да ни изкушат, отклонявайки ни от целта да се завърнем след дълго лутане към себе си. Да си спомним народните приказки, в които винаги най-малкият брат е най-глупав, но той трябва да слезе в Долната земя, да премине през редица изпитания и да се бори с Ламята, за да откъсне златната ябълка на мъдростта и после като награда да се ожени за царската дъщеря. И в най-дълбоките кризи ние сме на Долната земя, където като малкия брат вървим по пътя на помъдряването си. Макар нищо да не се случва по време на застоите в кризите, да помним, че растежът е навътре, като семенцето, което през зимата покълва и пробива напролет рохкавата почва. И тогава се връщаме на Горната земя обогатени.

И да помним, че тъмните времена никога не са загубени времена. В Таро петият голям аркан е Висшият жрец, чието послание е, че всяко нещо има смисъл, но можем да видим смисъла едва щом сме излезли от ситуацията. Така и с всяка криза – нейния смисъл ще открием едва след като сме излезли от нея. Когато отново се качим на Горната земя. Не по-рано.

В моята книга – „Духовността като шанс. Изкуството да превръщаш кризите в пробиви“ чрез притчи и практически упражнения разглеждаме алгоритъма за справяне с всяка житейска криза. Тази книга ще ви даде интересен и многопластов поглед върху причините за изпадането в емоционална дупка, както и лесен за следване подход от 4 стъпки, чрез който сами да си помогнем и да излезем от застоя. Именно тогава ще открием много нови възможности в житейски план, за които дори не сме и подозирали.

И с радост ще откриете, че кризата, всъщност, дава шанс за развитие!

Кремена Станилова,

автор и психотерапевт

Можете да си закупите книгата като кликнете

ТУК

Споделeте статията с приятели и така може да помогнете на други хора да намерят отговор на своите въпроси!