ЗАЩО ПОНЯКОГА МОЛИТВИТЕ НИ НЕ РАБОТЯТ?

Често, когато имаме проблеми, ние сме свикнали да започваме с молба: „Моля те, Господи, помогни ми!”. В такава молитва ние заставаме в позиция на дете, което е готово само да получава, но нищо да не дава и така нарушаваме баланса за даване и вземане. Когато в молитвата първо се съдържа изповед и благодарност, ние признаваме проблема. Вадейки го навън с изповед, ние се свързваме със слабостите си. Т.е. казваме „да” на нещата такива, каквито са. И влизаме в смирение, което на биохимично ниво води до спад на адреналина и кортизола, което от своя страна води до отпускане на мускулите ни. Благодарността, от своя страна, повишава серотонина. Чрез благодарността ние вече се фокусираме към онова, което е налично или работещо в живота ни. Често, когато имаме проблем, ние виждаме само негативното и неработещото. Ако не минем през изповедта и благодарността, ние не даваме нищо – самото споделяне на емоция и слабост е даване на света и другите. Нелучайно хората, които не споделят емоциите си, не могат пълноценно да получат, защото първо не са дали.

Кой е този, който е длъжен да гадае какво ни е? Само майката, когато детето е в доАзовата фаза, т.е. преди да проходи и проговори. С прохождането и проговарянето се изгражда Азът, който е способен да носи отговорност за чувствата и действията си.

Друг елемент на молитвата е възхвалата, т.е. признанието, че някой или нещо е по-силно от нас. И чак последният елемент би следвало да бъде молбата. Когато една молитва съдържа тези елементи, ние психологически извървяваме целия път на смирението и подготвяме тялото и ума да види решението, което пресича пътя ни. С една подобна молитва ние влизаме в състояние на „Готов съм да получа”. Пътят е разчистен и тогава идва решението. Отворени са сетивата ни и можем да видим знаците, изпречили се на пътя ни. Дори една реклама с  текста си може да ни подскаже решение, но само ако умът е спокоен и сме излезли от тунелното мислене. Тогава човек е склонен да каже: „Господ ми помогна”.

Една подобна молитва е:

Господи, ти всякога се благ.

И никога не си ме оставял.

Моля те сега да ми помогнеш.

И на теб оставям слабостта си.

Из „Духовността като шанс Изкуството да превръщаш кризите в пробиви”

Кремена Станилова,

автор и психотерапевт

Можете да ПОРЪЧАТЕ книгата С ПОСВЕЩЕНИЕ ОТ МЕН като кликнете

ТУК

Споделeте статията с приятели и така може да помогнете на други хора да намерят отговор на своите въпроси!