Асертивността в контекста на взаимодействието между женската и мъжката енергия

За да разберем какво стои зад термина асертивност, е добре да разберем принципите, от които се мотивира всяко живо същество – животно или човек:

·         Принципът на удоволствието, според който стремежът към приятни преживявания и отпускане е главна цел на всеки поведенчески акт.

·         Принципът на властта, който ни подтиква да търсим власт, за да задоволим нуждата си, но веднъж постигнато удоволствието предполага оттегляне и пускане на контрола.

·         Принципът на реалността определя предните два принципа, когато ако правилно проверим реалността – външна и вътрешна­- можем да изберем най-подхоящото поведение или движение, за да задоволим нуждите си.

·         Принципът на смъртта, който предполага разрушаване и връщане в изначално състояние.

Принципът на властта може да се постигне с две движения навън и навътре - мъжко и женско: активно насочване на енергията към света и пасивна и рецептивна настройка на сдържане на енергията. И двата начина за овластяване и достъп до удоволствия, които са постигнатите ни цели, са жизнено важни. И нито едно от двете движения не е по-добро или по-лошо.

Но в един свят, в който се стимулира само мъжкото, но по един опитомен и социоконформен, удобен за всички начин, нито асертивността се проявява по здрав начин, нито рецептивността се посреща с радост. 

За да може да приложим мъжкия принцип на задвижване към отстояване на целите си, е нужно да сме в досег с женския принцип на връзка с нуждите си.

Факт е, че често мислим какво ни е нужно, вместо да насочим поглед навътре в тялото и да усетим истинската си нужда. И чак тогава да насочим енергията си навън в активно действие.

Когато не сме приели нашата уязвима природа и отхвърляме женския принцип, често асертивността се демонстрира чрез нахалство, грубост и прекалена напористост, а нашата рецептивност и пасивност започва да граничи с безсилие и мазохизъм.

Защото женската енергия е тази, която ни служи да сме във връзка със себе си и корените си, което е проявление на връзката с обективната реалност.

Само във връзка с женската енергия можем да разпознаем потребността си и да я отстоим.

Докато мъжката енергия се базира на импулсивни действия или основани на ментални конструкти, съобразени повече с външния свят.

Но в крайна сметка животоподдържащата и енергопестящата енергия е женската.

Ако сме само в мъжката, ще действаме без връзка с реалността и скоро ще се запознаем с бърнаута, неудовлетвореността и тревожността от предстоящото. Ако сме само в женската, ще блокираме действието и ще се запознаем с депресията, песимизма, заблатяването и цикленето на всички нива.

 

Асертивността е проявление на мъжката енергия в отношението и начина на действие към света, в което действаме в различни ситуации според различните си нужди:

  1. Да изразим чувствата си, за да сигнализираме какво ни е нужно или какво право ни е нарушено.

  2. Да поискаме директно онова, от което се нуждаем – да си го вземем или да оставим да ни го дадат.

  3. Да кажем „не” на нещо, което не искаме или нарушава нашите физически, емоционални, ментални и духовни граници.

Асертивността по мъжки може да се разгърне в следната последователност: първо мисля какво ми е нужно и скоро след това действам. Като докато действам, може и да препланирам на какво да кажа „да” и на какво да кажа „не”, да обера лаврите от успеха или да изстрадам за кратко неуспеха и бързо да се насоча към следващата цел. Целта е важна и тя е единственото удоволствие. Отпускането след постижението често е мираж.

Асертивността по женски е проверка на чувствата и емоциите, които ми дават знак какви са ми нуждите, избирам най-добрия начин, в който съм зачела и реалността на другия и съм сложила твърдо моята нужда. Наслаждавам се на процеса на постигане и лесно се отпускам при успех или неуспех. Пътят е важен ипостигнатата награда е част от поредицата удоволствия по пътя. Неуспехът е повод за временна почивка и набиране на сили, а не повод за безконечно самосъжаление и самобичуване.

 По този начин мъжката енергия не работи против, а в полза на женската, която лесно се отпуска и наслаждава на нещата такива, каквито са. И ще и е доста по-лесно да пуска нещата, които не работят и ще разрушава онова, което отдавна е свършило.

И така животът става низ от удоволствия, а не безкрайно участие на Егото в състезания със себе си и света.

Ако сте дама на 20, 30, 40, 50, 60 + и искате да усвоите този енергопестящ, ориентиран към отпускането начин на постигане на целите, заявяване на нуждите и поставяне на граници начин, заповядайте на живо в Сохо, град София на 3 август от 19 до 22.00 ч., за да научите алгоритъма на асертивността по женски. Практическата лекция ще се излъчва и в zoom, затова ако не сте от гр. София, можете да гледате онлайн.

Регистрирай се тук!

Кремена Станилова

Повече по темата за мъжката и женската същност има в безплатния уебинар тук!

 

 

Можеш да ПОРЪЧАш И МОиТe книги

”Духовността като шанс изкуството да превръщаш кризите в пробиви” с посвещение от мен и да научиш универсалния алгоритъм за справяне с кризите в коя да е житейска сфера като кликнеш

ТУК!

“Сбогом, паника и стрес” с посвещение от мен и да работиш по програма за справяне със стреса, тревожността и паник атаките като кликнеш

ТУК!

Споделeте статията с приятели и така може да помогнете на други хора да намерят отговор на своите въпроси!