Новинка

новинка

Online Life Academy (OLA), или Онлайн Академия на Живота, e основана през юли, 2016 г. от психотерапевта Кремена Станилова, с желанието и амбицията този сайт да произвежда висококачествена, проверена, лесно достъпна и разбираема информация за основните житейски умения, които рядко са преподавани в училище.

Прочети ощеМъдринка

'Онова, което лежи зад нас, и онова, което лежи пред нас, е малка част от онова, което е вътре в нас.' Емерсон

Групи

Семинари

Ретрийти


'Това, в което вярвам; това, което мисля; това, което чувствам, са съответни и отразяват това, което преживявам. И това единство от вяра, мисъл и чувство съм аз тук и сега.' Дж. Пиеракос

imagetwokk

Перфекционизъм мой - другар мой, враг мой. ЧАСТ 1.

imagetwokk

 

„Никой не е перфектен. Затова моливите имат гумички. „

Опитайте се да обясните това на един перфекционист. Той ще намери триста аргумента започващи с „Да, но....”, „Да....,обаче.”, „Така е, но..за мен...”  Перфекционизмът е прекрасен другар, който ни мотивира, вдъхновява, кара ни да се усъвършенстваме....но плащайки една немалка цена. Перфекционизмът е и върл враг - отнема много време, струва много усилия и нерядко блокира човека в капана на дългото отлагане.  А като резултат, не след дълго перфекционизмът кани на гости едни неприятни състояния и симптоми: крайно изтощение, прегаряне, хроничен стрес, панически пристъпи.

Та, запознайте се  с перфекциониста!

Кой е той?                                                                                                                

Първо  – той/тя има високи очаквания към себе си и нерядко към другите и живота. Когато нещо не се случи, както той/тя е очаквал, се разочарова и става крайно критичен. Първо към себе си. И после става кисел и към околните.

Второ - ако първото не е толкова изразено, то това направо къса нервите. Неговите. И на околните. Той/тя се тревожи за малките дефекти и грешки, които прави. Той/тя по правило е безмилостен към себе си. Няма значение колко успехи има  и колко добре се е справял в едно или друго, той/тя се тревожи за онова, което не е или все още не е наред според неговите представи, както и за онова, което не е свършено или има вероятност да не бъде изобщо свършено.

Трето – перфекционистът е роб на жестоки господари. Казват се „Трябва!”, „Не трябва!”, „Правилно!” и „Неправилно!”. Перфекционизмът му се ражда от дълбоко скътана ниска самооценка. Но в същото време я храни и тя се разраства до размери на гигантска снежна топка. Колкото повече се търкаля, толкова повече помита. Него. И спокойствието му. Като понякога поглъща мечтите му. Защо да ги реализира като все още не знае дали те са най-доброто и правилното нещо, което може да направи.

Четвърто –перфекционистът се заблуждава, че прави нещата заради дълбока нужда и желание, но всъщност, той действа, защото е тревожен.

И така, перфекционизмът върви в комплект с едно непрестанно правене, донатъкмяване, отлагане,  докато уж да стане човек готов. Но това усещане за готовност така и никога не идва. В други случаи е придружен с една хиперактивност, граничеща до маниакалност. Но резултатите са винаги едни и същи – неудовлетвореност, стрес и изтощение.

Да обобщим света на перфекциониста:

1.     Неговата скала за справяне е както следва: Добре-50%, Много добре-80%, Отлично-100%, Перфектно-150 %, че и нагоре. Първите три не важат.

2.     Уважава се постижението, и то не какво да е, а перфектното добре. Та нали е продукт на общество, което цени голямата слава, големите пари, големия имидж.

3.      Перфекционизмът добре замазва характерови страхове: от провал, от загуба на контрол, от излагане, от неодобрение...и т.н.

4.     Жертва се здравето, за да се обслужват демоните на дълга и правилността.

5.     Нещата са или правилни, или грешни; или черни, или бели. Златната среда и нюансите са непознати.

6.     Усещането за сигурност зависят от правотата и справянето. Иначе светът ще се сгромоляса.

7.     Не дай си боже да се почувства несправящ се, уморен и неможещ или другите да са такива, суровото отсъждане се прави без право на обжалване.

Разбира се, може да говорим за скала на перфекционизма от 0 до 100. Аз съм тук някъде. А ти къде си?

При някои перфекционизмът бележи  долу по скалата, при други клони към сто. Но ако си се намерил в поне три от нещата, значи ще ти бъде интересно продължението на тази статия. СЛЕДВА....

Кремена Станилова.

Психотелесен психотерапевт,

Психолог

05.02.2016 г.

Холистично студио Реа

Прочети още


Магазин за книги,
  обучения  и дигитални
  продукти


Therapies

for English speaking people