Новинка

новинка

Online Life Academy (OLA), или Онлайн Академия на Живота, e основана през юли, 2016 г. от психотерапевта Кремена Станилова, с желанието и амбицията този сайт да произвежда висококачествена, проверена, лесно достъпна и разбираема информация за основните житейски умения, които рядко са преподавани в училище.

Прочети ощеМъдринка

'Онова, което лежи зад нас, и онова, което лежи пред нас, е малка част от онова, което е вътре в нас.' Емерсон

Групи

Семинари

Ретрийти


'Това, в което вярвам; това, което мисля; това, което чувствам, са съответни и отразяват това, което преживявам. И това единство от вяра, мисъл и чувство съм аз тук и сега.' Дж. Пиеракос

imagetwokk

Медитацията - начини на употреба

imagetwokk

 

-          Какво е медитация и медитиране?

Медитацията е практика, в която съвременният човек се стреми да си върне онова състояние, в което е бил в момента на раждането си. Състояние, в което вчера и утре ги няма. Има състояние тук и сега. Всички имаме известна осъзнатост, че умът ни е вместилище на целия ни минал опит, на очакванията ни за бъдещето, на нашите амбиции, нашите несигурности, на всички мисловни капани от рода на „какво..ако...”, „дали...или”, „да, но..”, „обаче” и т.н. Умът ни е една натоварена магистрала от мисли, които генерират както психично, така и телесно напрежение. А то по-късно става родител на всякакви психични симптоми и болести – депресия, панически атаки, натрапливости, както и на психосоматични болести и състояния. Медитацията е преживяване на състояние без мисли и желания. Звучи хубаво, нали? То е едно блаженство на наблюдаване на това, което Е. То е извор на щастието, че си жив.

-          Какви са основните заблуди, свързани с медитацията?

Много хора се „мъчат” или опитват да медитират. Всичко това е усилие да се концентрираш върху нещо. И тогава отново генерираме напрежение. Медитацията не е усилие, нито концентрация. Много хора я свързват с представата, че се прави в седнала поза със затворени очи. Да, и това е начин за медитация, но не само. Това една пасивна поза, подходяща за по-пасивни хора, но доста от нас трудно толерират пасивността, затова за тях са по-подходящи всякакъв вид динамични медитации, които редуват активности с пасивности. Всъщност, аз предпочитам динамичните медитации, защото само чрез тях  човек може да се усети цял като  преживее всички аспекти от себе си – ум, сърце, тяло, дух.

-          Какви са ползите от медитацията?

 Най-малкото ползата е време за себе си, начин за отпускане, релаксиране и възстановяване на силите.  Когато е редовна практика, ползите са дълготрайни. Има едно американско изследване, в което са правили сканове на мозъчната активност на две групи – едната е медитирала редовно 8 седмици, а другата е била контролна. В медитиращата група е констатирана подобрена мозъчна активност, подобрена емоционална стабилност , намаляване на депресивната симптоматика и адекватен отговор на стресогенни събития и фактори. Ефектът е пряк върху дейността на амигдалата, която е част от мозъка, която регулира емоциите и концентрацията. Отбелязани са и доказателства за забавяне на темповете на стареене на клетките.

-          Има ли противопоказания за практикуване на медитация?

Да, към медитацията трябва да се отнасяме отговорно – има медитации, които не са подходящи за определен тип хора и състояния на психиката и тялото. Затова медитацията трябва да се води от човек, обучен не само в практика на медитиране, но и имащ познания за динамиката на човешкия характер и състояние.

Всъщност, в моята практика се отнасям много креативно към медитирането и мога да използвам всичко, което се случва, като повод за медитиране. Често включвам към традиционните медитативни техники танцотерапията като начин  за катарзис, и изразяване на душата чрез движенията на тялото. 

Обичам мисълта на Ошо за медитацията: „Ако не използвате обикновения живот като метод за медитация, тогава медитацията може да стане нещо като опит за бягство.”

Само, когато не сме невротични, ние не бягаме от живия живот такъв, какъвто е.  А медитацията е начин за свързване с него.

Защото един живот живеем и е хубаво да ни е хубаво в него.

Интервю във в-к  "Марица", 31 октомври, 2014 г.

Кремена Станилова

       

Ако не можеш да укротиш ума си и  ако искаш да се научиш как да релаксираш или да медитираш.

Ако си осъзнал, че състояния като тревожност, напрежение, паника са свързани с начина, по който насочваш ума си. 

Ако си осъзнал, че добрата връзка  със себе си и спокойния ти вътрешен център, са гаранция за добри решения и резултати в живота ти.

Ако търсиш една цялостна система, с която за кратко време да постигнеш спокойствие.

Изгледай това видео:

https://www.youtube.com/watch?v=MJPbrhxzQc0


Поръчай DVD ПРОГРАМАТА "ПО-СПОКО!"

 За живот без напрежение, стрес и паника

 Кликни и разгледай какво включва програмата. 
И ако е твоето нещо, поръчай ТУК! 

http://kremenastanilova.com/shop
 

Холистично студио Реа

Прочети още


Магазин за книги,
  обучения  и дигитални
  продукти


Therapies

for English speaking people