Новинка

новинка

Online Life Academy (OLA), или Онлайн Академия на Живота, e основана през юли, 2016 г. от психотерапевта Кремена Станилова, с желанието и амбицията този сайт да произвежда висококачествена, проверена, лесно достъпна и разбираема информация за основните житейски умения, които рядко са преподавани в училище.

Прочети ощеМъдринка

'Онова, което лежи зад нас, и онова, което лежи пред нас, е малка част от онова, което е вътре в нас.' Емерсон


'Това, в което вярвам; това, което мисля; това, което чувствам, са съответни и отразяват това, което преживявам. И това единство от вяра, мисъл и чувство съм аз тук и сега.' Дж. Пиеракос

imagetwokk

'Спокойното сърце и спокойният ум виждат празник във всичко.' ПАНИК АТАКИТЕ - един по-различен поглед.

imagetwokk

Познаваш ли паник атаките?

Силното напрежение;  сърцебиенето;  световъртежа;  усещането, че не ти достига въздух;  изтръпването на крайниците ;  мисълта, че ще припаднеш;, полудееш, или че може би ще умреш?

Питаш ли се  непрестанно „Защо това ми се случва?”?

Намираш ли успокоение в непрекъснатите медицински изследвания, които може би си правиш,  и в отговора, че „Нищо ти няма.”? Усещаш ли, че не си разбран или разбрана, когато приятели или роднини ти казват „Стегни се!”. Люшкаш ли се между раздразнението и безсилието пред състоянието, което преживяваш често? Мислиш ли си, че паник атаките сякаш идват от нищото, когато нищо особено  не се случва във външния свят?

Вероятно си чел или чела, че това е страх от страха да не ти се случи нещо, и как този страх отключва цялата химична реакция на прилив на кортизол и адреналин, които предизвикват всички вегетативни усещания, които по-горе изброих.  Да,  всичко, което си чел или чела,  е част от големия пъзел, който дава отговор на въпроса за някои от причините да преживяваш това.

В тази статия аз ще добавя още едно парченце от този пъзел. Парченце, което дава едно нетрадиционно, но важащо за почти всички тревожни или тревожно-депресивни състояния, обяснение. Твоята паник атака вероятно е рожба на една от зависимостите, изброени по-долу.

Възможно е съзнанието ти да се бунтува, чувайки думата „зависимост”. Нормално е да не си съгласен или съгласна с тази дума, особено ако я свързваш с алкохол, дрога, хазарт или със състоянието на срасналост с друг човек. Всъщност, тези зависимости или пристрастявания са индивидуални, но са плод на едни други, универсални за цялото съвременно човечество зависимости. Зависимостта е разглеждана тук като отричащ живота модел на поведение.

Живият живот е пулсиращ, непредсказуем, променяем, често несъвършен според човешките представи, движещ се с темпо и скорост, която не  е във властта на нито една човешка воля.

Тези именно универсални нездрави човешки поведения раждат физическите болести и психичните симптоми.

Какво е пристрастяването? Нещо, което вършим със страст. Нещо, което владее нас, а не ние него. Нещо, с което понякога се гордеем. Нещо, за което са ни хвалили. Нещо, което ни носи понякога по-малки ползи, отколкото загуби. Нещо, което ни успокоява на момента, но ни създава лавина от проблеми  в  бъдещето.

Запознай се с тези отричащи живота модели на поведение!

Какво е пристрастеността към интензитета?

Хората, които са зависими от интензитета, не толерират скуката, рядко могат да остават насаме със себе си и да не правят нищо. Често драматизират, преувеличават, търсят силни усещания, за да се чувстват живи и да не се сещат за онова, което една паник атака им напомня, а именно,  че са хора и че са уязвими и че не са застраховани пред смъртта. Какво им липсва ли?  Любов -грижа за себе си.  Признание и смирение, че  могат да не могат. Или че имат право да не правят нищо, за да бъдат обичани. Че имат право на отпускане и почивка. Да се доверят на чувствата, а не на мисълта.

Какво е  пристрастеността към перфектността?

Хора, пристрастени към перфектността,  не разбират разликата между това да правиш нещо добре и да го правиш отлично. Второто обикновено е субективно високата летва, която се вдига от самия човек. Тези хора имат ниска търпимост към грешките, собствените и чуждите,  или към излагането на каквата и да е уязвимост. Те рядко разбират, че уязвимостта е равна на истинското, автентичното „Аз”, а перфектността е една изтощителна и не винаги благодарна роля. Тя е една фасада, прикриваща страха да не бъдат видяни такива, каквито са – несъвършени, с малки петънца и пукнатини. Какво им липсва? Умение да се отстоят такива, каквито са, вероятно и умение да сложат граница на чуждите претенции, и да бъдат лидери на самите себе си. Да се доверят на волята си да се покажат такива, каквито са, а не каквито ги одобряват другите.

А какво е пристрастеността към нуждата да знаеш?

Да искаш да знаеш всичко за всичко и за всеки – какво мислят хората, какво правят, какво ще се случи утре, вдруги ден, другата година. Да правиш предположения, които вземаш за истина.  Хората, пристрастени към тази нужда, имат ниска търпимост към неизвестното, затова умът им преувеличава, прави генерализации, и нерядко „мухата наистина се превръща в слон”. Какво им липсва? Дисциплина на мисълта. Мъдра обективност и доверие в замисъла на Бог и Вселената. Че каквото и да се случи, то е вярното и най-доброто.

И накрая, не по-малко значима е пристрастеността към това да си фиксиран/а към нещата, които не работят.

Истината е, че животът като цяло върви гладко и само малки части от него зациклят. Хората с подобна зависимост, се фиксират само върху онова, което не е проработило, към негативния опит или еднократните несполуки, правейки обобщения ,че животът като цяло е невървежен. Какво им липсва? Обективна гледна точка. Способност да се вижда цялата картина, а не само части от нея. Както и способност да се признае цялата благодат, дарби, таланти, резултати, с които животът ни дарява. 

Паник атаките са само един сигнал, че си пристрастен към поведения, които пречат на живота да се разгръща с цялата му пълнота и шареност. Такъв, какъвто е. И тогава на дело разбираш онова, което се казва в една източна поговорка : „Спокойното сърце и спокойният ум виждат празник във всичко.”

Откъс от книгата "Сбогом, паника и стрес"

За поръчки кликни ТУК!

Кремена

 

Холистично студио Реа

Прочети още


Магазин за книги,
  обучения  и дигитални
  продукти


Therapies

for English speaking people