Новинка

новинка

Online Life Academy (OLA), или Онлайн Академия на Живота, e основана през юли, 2016 г. от психотерапевта Кремена Станилова, с желанието и амбицията този сайт да произвежда висококачествена, проверена, лесно достъпна и разбираема информация за основните житейски умения, които рядко са преподавани в училище.

Прочети ощеМъдринка

'Онова, което лежи зад нас, и онова, което лежи пред нас, е малка част от онова, което е вътре в нас.' Емерсон

Групи

Семинари

Ретрийти


'Това, в което вярвам; това, което мисля; това, което чувствам, са съответни и отразяват това, което преживявам. И това единство от вяра, мисъл и чувство съм аз тук и сега.' Дж. Пиеракос

imagetwokk

Ако имаш проблем, кой кого държи? Проблемът – тебе? Или ти – проблема?

imagetwokk

Или защо въпреки желанието, все не можем да решим определени проблеми.

Вярвате ли в мита, че нищо не печелим от проблемите си. Често на въпроса "Какво печелиш от този проблем?" получавам възмутен отговор "Нищо не печеля!". Да, ама не! Не, ама да! Макар проблемите да ни причиняват дискомфорт, хората имаме спомени от ранното детство, че ако не ни чуват, не ни задоволяват нуждата от внимание с добро, когато създаваме проблеми или сме болни, вдигаме на крак цялото семейно войнство и печелим цялото внимание, което ни трябва, тогава като възрастни сами си сътворяваме несъзнавано болести и проблеми. А те са нашият детски нелогичен начин да си задоволим потребността от утвърждаване, грижа и внимание, и макар да ни създават много главоболия и дискомфорт, ние си отглеждаме и поливаме проблемите.

Звучи ви абсурдно? Всъщност не е! З.Фройд нарича това „вторични ползи от проблема”. Та, когато имаме проблем, бива да си изредим всички вторични ползи от него. Само тогава може да се отвори пространство за решаването му. Преди да кажете „Искам да съм свободен от болестта или проблема.”, си задайте въпроса „Искам ли да се откажа от вторичните му ползи?”. Ако отговорът е „Дa”, имате шанс да заживееете поновому. И по-добре.

Ако имате паническо разстройство, тогава вероятният въпрос е „Готов ли съм да се откажа от желанието да печеля внимание и компания през болестта си и да се науча да понасям сам собствената си компания?” 

Ако имате депресия, вероятният въпрос е „Готов ли съм да се откажа от извинението, че съм болен, за да не правя нещата за другите, които ми тежат, и да се науча да поставям граници?”.

 Ако имате алергия към прах, вероятният въпрос е „Готов ли съм да се откажа от желанието да контролирам другите като ги карам да се съобразяват с мен и да ми подсигуряват чистота, и да приема, че никой не ми е длъжен да чисти в душата ми нещо, което аз считам за мръсно?”.

Ако сте с наднормено тегло, вероятният въпрос е „Готов ли съм да се откажа от желанието да заемам видимо място с теглото си и в същото време да държа хората на разстояние и да се науча да се науча да се отстоявам с поведението си, отколкото да се пазя с теглото си?”.

 Ако все не ви върви, вероятният въпрос е „Готов ли съм да се откажа от позицията на жертва и да почна да поема отговорност за успехите и неуспехите си, като започна да действам, па каквото сабя покаже, и честта, майко, юнашка?”.

Всеки може да се запита.

" Ако имам проблем, драма или невървеж, дали пък това не е моят нездрав начин да си направя живота интересен.

Защото ме мързи, или нямам енергия.

Или защото съм решил, че заслужавам само това и нищо друго.

И да не знам как да го направя по другия, здравия начин.

Или съм се пуснал по инерцията. За по-лесно, макар и мъчително."

Може до безкрайност да продължат подобни въпроси.

Когато започнем да си ги задаваме, е необходимо да решим да се откажем от нездравото поведение и да заработим за поведението, което ни липсва, за решим този или онзи проблем.

Ако ли е „Не”, тогава приемете, че проблемът ви е несъзнателен избор, който сте направили. Покрай вторичните печалби, страданията са цената, която плащате. Вие решвате.

Така че, ДИШАЙТЕ и си ИЗБЕРЕТЕ.

Страдание, тревога, напрежение? Или радост и рахат? И двата избора имат емоционална цена. Коя ще платите?

 

Кремена

Холистично студио Реа

Прочети още


Магазин за книги,
  обучения  и дигитални
  продукти


Therapies

for English speaking people