Новинка

новинка

Online Life Academy (OLA), или Онлайн Академия на Живота, e основана през юли, 2016 г. от психотерапевта Кремена Станилова, с желанието и амбицията този сайт да произвежда висококачествена, проверена, лесно достъпна и разбираема информация за основните житейски умения, които рядко са преподавани в училище.

Прочети ощеМъдринка

'Онова, което лежи зад нас, и онова, което лежи пред нас, е малка част от онова, което е вътре в нас.' Емерсон

Групи

Семинари

Ретрийти


„Ти си се провалял много пъти, макар и да не помниш това. Първият път, когато опита да ходиш, ти падна. Първият път, когато се опита да плуваш, едва не се удави? Първият път, когато удари топката, не улучи, нали? Не се тревожи за неуспеха! Тревожи се за шансовете, които ще пропускаш, ако поне не опитваш!”

imagetwokk

ВДЪХНОВЕНИЯ: Приказка за най-тъжния човек

imagetwokk

Някога едно семейство се сдобило с мъжка рожба. Те били толкова щастливи, че го заливали с цялата любов на тази земя. Детето било кротко като агънце. Но, ... както става с всички бебета и то растяло ... и проходило. И поискало да опознава света. Накъдето и да тръгнело, мама скачала и го завръщала. Каквото и да поискало, мама притеснено виквала „Не!”.Скоро детето и то разбрало, че може да казва „Не”. И започнало едно тръшкане. Битка на волите. Тази на мама. И тази на детето.

            А мама го обичала до безумие, и когато синът й угаждал, тя му казвала, че е чудесен, но когато се гневял, тя го поглеждала с укор, цупела се, и изглеждала нещастна. Объркало се малкото човече. Искало да бъде обичано, но когато искало да прави, това, което иска, мама не го обичала. И решило: ”Добре, ще правя това, което искате, но всъщност вътрешно няма да участвам.”

            Ден след ден, година след година, детето пораснало и станало зрял мъж - стабилен, издържлив, яко работещ, надежден и много, много търпелив. Каквото и да му поискали, той се притичвал, готов да помага. Понякога му се приисквало да откаже, но се страхувал да не би другият да му обърне гръб. Тогава се дразнел на себе си, самообвинявал се, че пак играе по нечия свирка. Мразел се, че е толкова слабоволев, мразел и другия, че не се сеща да спре с исканията си. Но стискал зъби и продължавал. И през ум не му минавало, че е обичан за това, което прави за другите, а не заради това, което е. Всъщност, дълбоко в себе си той го усещал и това го карало да се чувства най-тъжния човек на земята.

            Един зимен ден стоял спокойно до прозореца и четял книга. Внезапно, някой хвърлил камък отвън и счупил прозореца. Разгневил се той, но не казал нищо, станал, сложил си шала и продължил да чете. След малко друг камък влетял през другия прозорец. Станало още по-студено. Нали бил търпелив, глътнал нашият човек гнева си, облякъл палтото си и продължил да чете. Влетял трети камък, и силата да търпи вече свършила. Опитал се да се разкрещи да спрат, но толкова силно се бил омотал в шала си, че като викнал, никой не го чул.  Помислил си: ”Какви лоши хора!” И усетил отново тъга. И вина, че бил викнал.

            Тръгнал по улиците, даже и сила вече нямал да върви. Цялата му сила го била напуснала с оня опит да викне. Изведнъж видял един антикварен магазин, в който стоял белобрад търговец. Влязъл, търпеливецът, ей така да поразгледа, дори не знаел какво иска. На рафтовете стояли наредени странни стъкленици с надписи: „Амбиция”, „Мързел”, „Търпение”, „Спокойствие”, „Тревожност”, „Енергия”, „Сила за промяна”, и още, и още ...

            Поискал си той малко търпение. Нали бил усетил, че било започнало да свършва. Но търговецът му казал: ”Не може, драги! Аз продавам на хората такава стока, каквато нямат, а и никога преди не са имали.” Осъзнал търпеливецът, че повече търпение от това, което има, не му трябва. Сила да търпи и да понася имал. Умение да живее заради другите имал, но нямал сила за промяна. Сила да променя себе си и обстоятелствата в своя живот. За първи път в живота си се почувствал истински щастлив, защото знаел, че се е сдобил с нещо много ценно.

Желание да живее по-добре и да бъде господар на живота си!

Публикувано 2009 г.

Кремена Станилова

Холистично студио Реа

Прочети още


Магазин за книги,
  обучения  и дигитални
  продукти


Therapies

for English speaking people