Новинка

новинка

Online Life Academy (OLA), или Онлайн Академия на Живота, e основана през юли, 2016 г. от психотерапевта Кремена Станилова, с желанието и амбицията този сайт да произвежда висококачествена, проверена, лесно достъпна и разбираема информация за основните житейски умения, които рядко са преподавани в училище.

Прочети ощеМъдринка

'Онова, което лежи зад нас, и онова, което лежи пред нас, е малка част от онова, което е вътре в нас.' Емерсон

Групи

Семинари

Ретрийти


„Ти си се провалял много пъти, макар и да не помниш това. Първият път, когато опита да ходиш, ти падна. Първият път, когато се опита да плуваш, едва не се удави? Първият път, когато удари топката, не улучи, нали? Не се тревожи за неуспеха! Тревожи се за шансовете, които ще пропускаш, ако поне не опитваш!”

imagetwokk

ВДЪХНОВЕНИЯ: На сърцето ми с любов

imagetwokk

 

Днес, 14 февруари, ще се разменят стотици картички, мечета, бонбонки и зайчета. И сърчица. И сърчица.
С уважение към всички пияни от любов на днешния ден. Но в това писание аз ще пиша за една друга любов.Тази, която дори не ни минава през ум да дарим и обърнем към себе си.
Много преди християнския празник на влюбените древните гърци през февруари са празнували брака между небето и земята, между Зевс и Хера. А сърцето на човек се е считало за онзи мост, свързващ това мъжко и женско. И то е било, и Е, хранилището на тази божествена любов. Т.е. нея я има във всеки човек. И преди да я дадем на друг, си струва да питаме "Как обичаме собственото си сърце?". То е онова, което работи ден и нощ, неуморно,без оплакване. Хранилище на всичката ни радост и сълзи. То е нашата връзка със живота.Туп-туп-туп!
Мислим ли за него, обичаме ли го, чуваме ли го? Питаме ли се дали е пълно, отворено, чисто и силно? Важно е да проверяваме състоянието на сърцето си всяка минута.То ни говори, предупреждава,обича.А обичаме ли го ние?

 

Пълното сърце има усещане, че е там, където му е добре и иска да бъде. Ако правим нещо с половин сърце, значи правим нещо, което не искаме, а трябва. Давам с половин сърце, правя с половин сърце, не съм на 100 % някъде. А това е сигнал, че трябва да се махна от там - от отношения с човек или ситуация, в която съм забила.
 

Отвореното сърце е гостоприемно.То не е защитаващо се, отбраняващо се, издигащо стени. Пред страха да не бъде наранено. Затвореното сърце е свито и уплашено. И боли. И това е просто напомняне да опитам да го отворя наново, да експериментирам с новите хора и ситуации, без да пренасям спомена за минали наранявания, с някой ,някога. И ако и този нов човек кара сърцето ми да издига стени. Просто да си тръгна. И да отпусна сърцето си. И да дишам с пълни гърди. Радваща се само на неговата компания. Аз и моето сърце.
 

Чистото сърце знае с яснота кога, къде и как да се отвори.То не е мислещо,то е интуитивно. И ако е съмняващо се и объркано. И не знае дали - или.То просто ми праща сигнал да изчакам. Да не се впускам в действие. Докато дойде яснотата. И тогава да направя крачка.
 

Силното сърце е сърцето, имащо куража да отстоява истините в себе си.То ме кара да казвам без страх онова, което в дълбочина чувствам - радост,гняв, любов, омраза. Силното сърце е куражлия. Слабото сърце лъже, говори неистини, самозаблуждава ме. Страхува се да не бъде изоставено. А лъжейки, вече се е самоизоствило. Силното сърце има смелостта да ме показва мен, цялата, с всичките ми сили и слабости, с всичките ми дефекти. Защото знае,че заслужава да бъде обичано в същината си. А не с ролята, в която страхът ми го набутва.
 

Интересно е да се знае, че френската дума courage произхожда от думата Coeur - сърце, а на английски core - сърцевина, същност. И тя,от своя страна, е свързана с името на богинята Персефона, Кора..И така, "кураж" етимологично означава "да отстоявам сърцето си, сърцевината си, онова, което е дълбоко и вярно за мен".
И когато сърцето ми е пълно, отворено, чисто и силно, то е чист проводник на онази божествена любов мужду Зевс и Хера, между небето и земята. От тази любов мога да живея и да се радвам на живота. Част от тази любов аз мога да дам и на друг,други, света около мен.
Затова не приемам онова разбиране за любовта, събрано във фразата "Давам ти сърцето си!" Кой, ако не аз, може да бъде по-добър пазител на собственото ми сърце, на най-важното, свързващо ме със живота? Мога да дам част от водата от този извор. Но извораго пазя, поддържам, обичам Аз.  Ако се грижа всеки момент сърцето ми да бъде пълно, отворено, чисто и силно, ще дам любовта, която извира от него, само на сърце, което моето е разпознало като пълно, отворено, чисто и силно. Обичайте сърцата си!

Кремена

Публикувано в 

www.kremenastanilova.blogspot.com
 

Холистично студио Реа

Прочети още


Магазин за книги,
  обучения  и дигитални
  продукти


Therapies

for English speaking people